Origami Atölyesi
Origami; beynin sağ ve sol yarım kürelerinin aktivasyonunu sağlar, el ve parmak küçük kas gelişimini hızlandırır, el-göz koordinasyonunun gelişmesini sağlar, üç boyutlu (uzaysal) düşünebilme yeteneğini kazandırır.
Origaminin başlangıcıyla ilgili kesin bilgiler yoktur. Gerçek gelişimini Japonya’da gösteren origami Japonca bir kelime olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelir. Origami, kağıttan çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. (Yapıştırıcı ve makas kullanmadan)
Japonlar şu anda yapılan birçok temel origami formunu bundan 1200 yıl öncesinde geliştirmişlerdir. Bu formlar Japonlar için dini değerler taşımaktaydı. Henian Döneminde (794-1185) dini törenlerde tapınaklarını süslemek için origami figürleri kullanmışlardır. Japonya’da günümüze kadar gelen Japoncada “Senbaorizuru” olarak adlandırılan 1000 Turna katlama geleneğinin de bu dönemde başladığı düşünülmektedir.
Sadako Sasaki 1943 yılında Hiroshima’da doğmuştur. Yaşadığı şehre insanlık tarihini en büyük kara lekesi olan atom bombası atıldığında Sadako henüz iki yaşında bir çocuktur. Ölen binlerce yaşıtının aksine ölüm onu hemen yakalamamış ama 12 yaşına geldiğinde lösemi teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştır.
Sadako atalarının bir inanışı olan 1000 turnayı katlamaya başlamış, katladığı turnaların onu iyileştireceğine ve dünyaya barış getireceğine inanmaktaydı. Sadako katladığı turnalarının kanatlarına barış mesajları yazmıştır. Sadako son nefesine kadar turna katlamaya devam etmiş ancak 644 tane turna katlayabilmiştir. Sadakonun ölümünü takiben Sadako’nun dileğinin gerçekleşmesi için arkadaşları turnalarını 1000’e tamamlayıp ve onları Sadako ile birlikte toprağa vermişlerdir.
http://pauegitimdergi.pau.edu.tr/Makaleler/1009623721_1-%20OR%c4%b0GAM%c4%b0.pdf