Bir İş Teklifini Değerlendirirken Nelere Dikkat Etmeli?

 

Tipik üniversite mezunun iş teklifi aldığında sorduğu sorular maaşın ne olacağı ve yükselmek için ne kadar zaman gerektiği. 

Bunlar yanlış sorular. How Will You Measure Your Life kitabında, çağımızın gurularından olan Clayton Christensen şu soruları sormanızı öneriyor:

  • Bu iş benim için anlamlı mı? 
  • Yeni şeyler öğrenecek miyim? 
  • Bu iş bana kendimi geliştirme fırsatı verecek mi? 
  • Fark yaratabilecek miyim? 

Yeni ekonomide bu kuşağın bir işte ortalama 3 yıl çalışıp 15-20 iş değiştireceğini düşünürsek, yükselmek için ne kadar zaman gerektiği sorusu çok anlamsızlaşıyor. İşin maaşı da önemini bir ölçüde yitiriyor. Esas önemli olan ilk işin “mezunu” sonraki işlere ne ölçüde hazırladığı.

Ayrıca Y ve Z kuşağı için anlamlı bir işin ne kadar önemli olduğunu ve sessiz kuşak gibi görev icabı çalışmayı reddettiğini düşünürsek, yukarıdaki soruların önemi iyice ortaya çıkar.

Peki bu kadar dinamik bir dünyada kariyeri planlamak ne ölçüde mümkün?

Değişimin bu kadar hızlı olduğu bir dünyada kariyerlerin planlandığı şekilde yürümeyeceği çok net. Fakat yine de kariyer planlama egzersizi son derece yararlı.

Hepimizin bir planı olmalı, fakat hepimiz önümüze çıkan engeller ve fırsatlar nedeniyle planımızı değiştirmeye hazır olmalıyız.

Engellerin sizi durdurmaması ve fırsatların sizi bulması için iki önerim var: işinizi çok iyi yapın, bağlantılarınızı güçlü tutun.


 KAYNAKÇA:

Liseliler için Kariyer Planlama E. Erkut, Haziran 2016

http://erhanerkut.com/wp-content/uploads/2016/07/Kariyer-Planlama-BLOG.pdf